промена идеја!

Rđav dužnik i rđavi dugovi

Ako ste i vi Ogorčeni načinom na koji su domaći novinski portali ispratili junski čin  grčke (dužničke) tragedije,  ponavljajući  istrošene stereotipe o rđavom  grčkom karakteru evo objektivnijeg i dubljeg  uvida u rđavo stanje stvari. Dužnik je uvek dužan i ružan, pogotovu ako je pritom i rđav kao što je to Grčka,  ali šta je sa dugovima? Mogu li i oni biti rđavi ?

I zašto su rešenja koja se predlažu u javnosti  rđavija od samog problema?

Ako odvojite sat i petnaest minuta pažnje i pogledate priloženi dokumentarni film, dobićete poštene odgovore na ova pitanja , ali i više od toga, ovaj film donosi i jedan smislen i pravičan  predlog za izlazak iz veoma rđave situacije.

http://www.debtocracy.gr/indexen.html

Single Post Navigation

4 thoughts on “Rđav dužnik i rđavi dugovi

 1. Tri put ponovljena pretenciozna laž, reč, postaje velika istina. Biće mi zadovoljstvo da pogledam film. Hvala ti na shareovanju. 🙂

 2. Odličan je doc. U njemu su stvari čak i nacrtane. Srbija će tek da prelazi taj put, na žalost.

  • Tačno tako, sve to ima veze i sa nama, nadam se da će se nešto od svega i naučiti. Možda će Grčka svima pokazati kako se izvući ispod jarma.
   To ogorčenje koje se širi Evropom je posledica probijanja spoznaje o pravoj prirodi neoliberalne doktrine kao i gubitku suvereniteta i očiglednoj nemoći političkih struktura da joj pruže i najmanji otpor.
   Zato u Španiji, Grčkoj jačaju zahtevi za Pravom demokratijom a na Islandu koji je prvi bankrotirao uvode novi model direktne (online) demokratije tj. glasanja i izjašnjavanja o važnim pitanjima kako bi povratili kontrolu i osigurali uticaj na političke odluke u zemlji.
   Argentina se relativno brzo oporavila nakon bankrota 2001.g. a Ekvador je pokazao da alternativa ekonomskom porobljavanju ipak postoji.

   Tvrditi da nešto nema alternativu je opasan fatalizam ( bilo bi dobro da makar ovo apsolviramo za početak) 😉

   • Deo filma sa Ekvadorom me je oduševio, jer pojma nisam imala kako se situacija odvijala kod njih, za razliku od Argentine o kojoj sam imala pojma. A posebno me je oduševilo sagledavanje priče o legalnosti i legitimnosti namerno napravljenih dugova i njihove „prave“ cene, jer sam počela da razmišljam ovih dana o tome, pa mi je leglo i obradovalo me je da vidim obradu te teme u doc-u. Vrlo, vrlo bitna stvar.

    Upravo tako, postavljanje bilo koje nemogućnosti alternative kao aksioma je najblaže rečeno doktrina diktature.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: