промена идеја!

Neposlušnost je iskonska vrlina

Na svaku naučnu činjenicu je nekada bačeno prokletstvo.  Svaki izum je prethodno smatran nemogućim.  Svako otkriće je uzdrmalo  neko ustaljeno verovanje.  Svaka umetnička inovacija je odmah proglašena obmanom i budalaštinom.  Čitava matrica kulture i progresa, sve što je čovek stvorio na Zemlji a što mu nije podarila priroda, jeste direktna  manifestacija nečijeg odbijanja da se povinuje autoritetu.

Ne bismo imali , znali  i bili  više od čovekolikog majmuna  da nije bilo buntovništva, nepokornosti i nepopustljivosti.  Kao što je Oskar Vajld to tačno  iskazao : „ Neposlušnost je  iskonska ljudska vrlina“.

Robert Anton Vilson (1932-2006) američki pisac, esejista i filozof.

Advertisements

Single Post Navigation

9 thoughts on “Neposlušnost je iskonska vrlina

 1. Vladimir on said:

  Ovaj i prethodni post sam zaista sa uzivanjem procitao.
  Razbijati kalupe s vremena na vreme! 🙂

 2. Da, kratko i jasno a dovoljno jezgrovito 😉 Koga interesuje podrobnije evo veoma zanimljivog eseja Oskara Vajlda Duša čovekova u socijalizmu iz kog je pomenuti citat.
  Pozdrav

 3. Haj-ho, u potpunosti se slažem sa Wildeom da je neposlušnost iskonska ljudska vrlina. Ujedno, hvala ti na linku ka njegovom eseju. 🙂

 4. Evo da i ja prokomentarišem. Mi uglavnom u svakodnevnom govoru koristimo reč poslušan u značenju pokoran. Jer pokornost je iz straha, (naredbodavna), a poslušnost iz ljubavi (slobodna). U tom kontesktu ovaj citat može može izgledati: nepokornost je iskonska ljudska vrlina, koja je proizvod slobodne volje, a ne otpora i straha od autoriteta. Jer neposlušnost je odbijanje sopstvene slobode, više hir i unutrašnji otpor, nego svestan čin…. Eto toliko, mala dopuna prevoda….

 5. Da se ispravim, zbog jasnoće. Komentar nije toliko dopuna prevoda (bila bih suviše pretenciozna) koliko mala diskusija na temu neposlušnosti….
  Pozdrav

 6. @Retka Zverka Tu smo da delimo.

  @Sfinga Istančan osećaj za značenje, lepo objašnjeno i nimalo pretenciozno.
  Priznajem nisam o tome razmišljao na semantičkom nivou, ali ukoliko uzmemo politički kontekst samog eseja, neposlušnost ipak neposredno upućuje na koncept građanske neposlušnosti H.D.Toroa pa stoji i tako. Neka sad čitaoci prosude.

  Hvala na komentarima.

 7. Wilson je bio genije. Šteta što premalo ljudi zna za njega.

  • Eh, u pitanju je nestašan duh, njemu je teško pronaći fioku ili mu prikačiti oznaku a to je vrednost koja se ne ceni previše u specijalizovanom svetu insekata.
   Otuda opskuritet.
   Pozdrav

 8. Oskar Vajld je iskazao potpuno istinu po ovom pitanju.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: