промена идеја!

Onkalo – skrovište za večnost

Divimo se i čudimo pred velelepnim građevinskim i inženjerskim poduhvatima drevnih civilizacija. Trudimo se da odgonetnemo njihovu svrhu i značenje. Pokušavamo da proniknemo u tehnologiju, motive i kulturu koja je za sobom ostavila te neporozne tragove u svetu u kome, čini se, sve nestaje bez traga.

Da, ljudski um i ruke su u stanju da sagrade ono što ni vekovi,  čak ni desetine vekova  neće uspeti da poruše. Ali šta je sa hiljadu vekova?  Nije li vek vekova van domašaja ljudskog uma pa i ruku?

Izgradnja legata moderne civilizacije Onkalo je zapravo već u toku u Finskoj. Izgradnja će trajati  narednih sto godina s nadom da će zadužbina odoleti zubu vremena narednih sto hiljada godina i da ga u tom okeanu vremena niko neće uspeti  ikada da  pronađe.  To nije hram, spomenik ljudskoj pameti  i superiornosti već je to jedina bezbedna gigantska  deponija radioaktivnog otpada, to je pokušaj da se zaštitimo od sebe samih. Diskretno i mistično svedočanstvo za posetioce iz budućnosti  o tome šta znamo,  znamo da ne znamo i ne znamo da ne znamo.

U ovom potresnom naučno-fantastičnom zapletu realnosti   koji doseže imaginaciju Stanislava Lema nastaje dokumentarno remek-delo  M. Medsena Into Eternity  koji  zajedno sa finskim neimarima iz tvrde stene i večite tame iskopava i  iznosi na svetlo dana teška i neodložna pitanja za modernog čoveka.

Da li znamo, kao vrsta, koja je prava  cena našeg načina života i da li smo spremni da je prihvatimo?

 

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Onkalo – skrovište za večnost

  1. Upravo sam odgledao film! Zaista fascinantno i zastrašujuće!! Ne želim da sam tamo kad ga budu otvarali :((

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: