промена идеја!

Kod Poslednje šanse u Breton Vudsu

ilustracija / philipolippi via toonpool

U Breton Vudsu (Nju Hempšire, SAD)  se upravo  održava (8-11 aprila 2011) konferencija koja u ovom trenutku ne privlači previše medijske pažnje, ali koja ima potencijal da uđe u udžbenike kao važan  istorijski događaj čiji će se  krajnji  dometi tek vrednovati. Breton Vuds, mesto u kome je održana čuvena konferencija 1944. godine na kojoj je uspostavljena globalna finansijska arhitektura na ruševinama Drugog svetskog rata i Velike Depresije, u kom su osnovani MMF i Svetska banka, je ponovo mesto susreta arhitekata globalnih finansija u pokušaju postavljanja  temelja novog globalnog poretka na ruševinama poslednje  finansijske krize.  Inicijator, organizator  i sponzor ove konferencije je poznati milijarder, filantrop i finansijski špekulant Džordž Soroš .

Soroš,  koga zbog njegove kontroverzne uloge u demontiranju istočnog bloka i raspadu Jugoslavije zovu još i nekrunisanim kraljem istočne Evrope iako  u poznim godinama (81) ne odustaje od agende zbog koje ga teoretičari zavere smatraju  izvršiocem  vlade u senci tzv.  Novog svetskog poretka.

Svrha  ove konferencije nije tajna niti zaverenička, to je radikalno preuređenje svestkih finansija koje bi udahnulo novi  život  globalnom kapitalizmu i pružilo mu još jednu šansu.  U prevodu stiže nam paket svežih  finansijskih trikova i drugačija  pravila igre koja će garantovati da unapred dodeljene   uloge dobitnika i gubitnika ostanu nepromenjene. Toliko o filantropiji i dobročinstvu elite i akademika.  Bogati su se još jednom okupili zabrinuti za perspektive sopstvenog  bogatstva, u pokušaju da pronađu nove   načine  da im siromašni udele još malo.   Paradoksalno zvuči, ali upravo su siromašni  ti koji revnosno finansiraju njihove imetke i to je proces koji ima dugu istoriju.  Još od vremena konkvistadora koji su oteli zemlju domorodcima i uništili domorodačke zajednice,  pretvorili ih u robove, a zatim u radnike ili zavisne seljake teče jedan te isti proces akumulacije kapitala eksploatacijom siromašnih i uzurpacijom njihovih  resursa.  Iz generacije u generaciju metodi  potkradanja onih koji imaju najmanje su sve perfidniji i efikasniji.  Jaz  između bogatih i siromašnih je sve dublji  1820. godine odnos  bogatih i siromašnih  je bio 1:3, 1950. godine 1:35  a 1997.godine čak 1:74.  Taj proces je tokom vremena poprimao različite forme i nazive , kolonijalizam, prvobitna akumulacija, privatizacija, agrarna reforma,  slobodno tržište kapitala,  neokolonijalizam, globalizacija itd.  Inventivnosti nikada nije nedostajalo kada stvari postanu previše očigledne i kada se stari trikovi istroše. ( Više o ovome u odličnom  dokumentarcu  Kraj siromštva? (The End of Poverty? )

Sada je upravo takav jedan trenutak, globalni ekonomski i finansijski sistem je nesumnjivo i dalje u krizi, na rubu kolapsa, a stari lekovi ne daju očekivane rezultate uprkos enormnim iznosima svežeg novca  kojim se sistem održava u životu.  Breton Vuds II je verovatno i poslednja šansa za lansiranje nekog volšebnog spasonosnog rešenja koje bi omogućilo da stari poredak dobije novo ruho.  Ipak, izazov je danas daleko veći nego što je to bio pred kraj Drugog svetskog rata jer svet više nije isti, nafte i kapitala je sve manje. Pred akademskom i finansijskom elitom  u Breton Vudsu je izazov dostojan   Harija Hudinija i Dejvida Koperfilda. Vreme će pokazati, ali ako uspeju u nameri da ponove magiju, sadašnji milijarderi a budući bilioneri će sigurno naći vremena i za omiljeni  filantropski hobi.

Single Post Navigation

One thought on “Kod Poslednje šanse u Breton Vudsu

  1. Ako je to poslednja sansa, ima li uopste nade za postene ljude na ovoj planeti?

    http://agroekonomija.wordpress.com/

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: