промена идеја!

Radioaktivno sunčanje

Od početka krize u NE Fukušima se u svim fazama ovog akcidenta koji traje već petnaestak  dana, na vodećim  medijima  pojavljuju razni lobisti i tzv. eksperti koji iz trenutne situacije pokušavaju da izvuku nešto pozitivno i umire javnost, tj. umanje potencijalnu štetu svojim poslodavcima. Svet se tako okreće, računam, svi su valjda u stanju da prepoznaju plaćenika, nekoga ko je zadužen da beskrupulozno štiti  interese kapitala.  U ovoj  prljavoj igri nema pravila, javnost se obmanjuje,  dovodi u zabludu u pogledu realne situacije i igra se na površnu pažnju publike koja neće primetiti kako već sledećeg dana situacija menja i  svi izneti argumenti i tumačenja padaju u vodu i tope se baš kao i reaktori Fukušime.

Na samom početku krize odbacivala se svaka sumnja da Fukušima može da se pretvori u novi Černobilj, da nema govora o topljenju jezgara, da je uticaj na životnu sredinu i zdravlje minimalan iako je razvoj situacije bliži oceni da ono što se dešava je  Černobilj na steroidima. Poslednji izveštaj potvrđuje da je došlo do delimičnog topljenja jezgra reaktora, a to je nešto  kao delimična trudnoća.  Japanski premijer je izneo ocenu da situacija ne daje povoda za optimizam ali optimisti idu dalje u stavaljanju hladnih obloga javnosti.

Najdrastičniji primer je članak na BBC-u britanskog nuklearnog fizičara sa Univerziteta u Oksfordu  Vejda Elisona u kom iznosi stanovište da je konačno  vreme da prestanemo da se bojimo  radijacije navodeći sledeće argumente:

  • Radijacija je dobra jer ima primenu u medicini.
  • Černobilj je preuveličana katastrofa, koja je izazvala samo 28 direktnih žrtava i 15 indirektnih oboljevanja štitne žlezde kod dece sa fatalnim ishodom.
  • Današnje nuklearke su bolje dizajnirane od Fukušime, a buduće će biti još bolje
  • Emisija cezijuma u Fukušimi je svega 1% u odnosu na Černobilj.
  • Emisija radioaktivnog joda je nebitna jer je vreme poluraspada samo osam dana i rešava se tabletama joda.

( Plutonijum se uopšte ne pominje jer ima nezgodno vreme poluraspada od  24 milenijuma)

Ono što zaista zabrinjava ovog naučnika je zašto vlasti toliko insistiraju na strogim merama opreza, on takođe  smatra da je velika greška vlasti u Japanu što su posavetovali roditelje  da deca ne konzumiraju vodu iz gradske mreže u Tokiju , jer je nivo radijacije prirodan i neškodljiv ( gotovo blagotvoran).

Konačno, on smatra da je potrebno značajno olabaviti međunarodne bezbednosne standarde u pogledu radijacije ali i sugeriše svima da je vreme da  potpuno promenimo negativan stav o radijaciji i prestanemo da od nje bežimo.

Na kraju Vejd Elison daje i lični primer novog odnosa prema radijaciji, on kaže da ne bi imao ništa protiv da se u njegovom dvorištu ispod kuće skladišti radioaktivni otpad.

Toliko, ostaje da mu poverujemo i prepustimo se radioaktivnom sunčanju, jer je on ipak naučnik sa Oksforda , jedino što ja baš  nisam sklon da poverujem bilo kome ko savetuje manje opreza.

Radioaktivno sunčanje iz filma Koyaanisqatsi

 

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Radioaktivno sunčanje

  1. Povratni ping: ESEJ: O Merkuru, Jupiteru i Saturnu i njihovom uticaju na misao i duh čoveka danas | Sanja Perić

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: