промена идеја!

Odiseje i seobe

Stiven Hoking za vebsajt Big Think :

Vidim velike opasnosti za ljudski rod.  U nekoliko navrata u prošlosti  sam opstanak je doveden u pitanje . Kubanska kriza 1963.godine je jedna takva situacija.  Učestanost ovakvih  događaja će u budućnosti  verovatno biti veća.   Biće nam potrebno mnogo pažnje i  sposobnosti  prosuđivanja da ih sve uspešno savladamo  .  Ali ja sam optimista. Ako  smo u stanju da izbegnemo kataklizmu u naredna dva veka, naša vrsta će biti bezbedna kada se proširimo u svemiru.

Ako smo jedina inteligentna bića u galaksiji, moramo da osiguramo preživljavanje i nastavimo dalje.  Ali mi ulazimo u višestruko opasan period ljudske  istorije. Populacija i upotreba ograničenih resursa naše planete Zemlje rastu eksponencijalno, zajedno sa našim tehinčkim mogućnostima da  menjamo i / ili uništavamo našu životnu sredinu. Ali naš genetski kod još uvek nosi sebične i agresivne instinkte  koji su nam  poboljšali šanse za opstanak u prošlosti.  Bilo bi poprilično teško izbeći katastrofu u narednih sto godina, a kamoli u narednih  hiljadu ili milion. Naša jedina šansa za dugoročni opstanak  nije u okvirima  planete Zemlje, već u širenju  svemirom.  Mi smo napravili impozantan progres u poslednjih sto godina. Ali ako želimo da nastavimo i nakon sledećih sto godina , naša budućnost je u svemiru. Zato sam ja pristalica svemirskih letova sa ljudskom posadom.

Verujem da  budućnost  ljudske vrste dugoročno mora biti u svemiru.  Bilo bi poprilično teško izbeći katastrofu na Zemlji u narednih sto godina, a kamoli u narednih  hiljadu ili milion godina.  Ljudska vrsta ne sme da čuva sva  jaja u jednoj korpi, ili na jednoj planeti.  Nadajmo se da možemo izbeći ispuštanje korpe pre nego raspršimo njen sadržaj.

Advertisements

Single Post Navigation

5 thoughts on “Odiseje i seobe

 1. Brine me ovakvo razmišljanje. Ako smo Zemlju doveli do ruba egzistencije, sigurno ne može biti rješenje da nastavimo s razaranjem drugih planeta.

  Prije treba doći do promjene svijesti Zemljana, a tek onda do širenja na ostale svjetove. Ali kako se promijeniti je pitanje za milijun dolara.

 2. Zar nije realno da smak ove planete bude daleko pre nego u narednih 100 godina? U stvari, volela bih da jednog dana samo čujem, sutra je smak sveta i kraj. To je ono što ljudski rod zaslužuje, s obzirom na svoj viševekovni rušilački odnos prema Zemlji. Inače, mislim da mi nismo jedina inteligentna bića u galaksiji, mada, naravno, nemam nikakve argumente da to potkrepim. Inteligenta bića bi valjda trebala da imaju racionalan odnos prema retkim i limitiranim prirodnim resursima, a Zemljani to nemaju. Zemlja se troši, kao da je vreća bez dna.

  • Da, trošimo je kao vreću. A kad je potrošimo, vrijeme je da potražimo novu.

   Fascinantno je kako entuzijasti otkrivaju nove horizonte tek da bi ih imperijalisti odmah izopačili.

 3. Borislav Pekić je sjajno zapazio da je let na Mesec, taj veliki korak za čovečanstvo, zapravo bio prvi uspešan pokušaj bekstva sa planete Zemlje, a junaci Stanislava Lema u dubokom svemiru pronalaze iste one probleme koje su ostavili za sobom na Zemlji.
  „Optimizam“ Stivena Hokinga je takav da uopšte i ne razmatra mogućnost opstanka na Zemlji što podiže stepen ozbiljnosti problema na najviši nivo.
  Lepši i savršeniji brod od ovog na kom već plovimo kroz Kosmos teško da ćemo moći da izgradimo. Ako ćemo pravo nismo dorasli ni njime da upravljamo.

 4. Pa nismo ni ovaj brod izgradili, tako da sumnjam da ćemo i neki novi.

  A i nisam tako pesimistična glede zemlje i njenog opstanka. Mnogo je to jača sila nego što mi mislimo. Može ona da tresne par zemljotresa bez da smo mi išta doprineli tome…tipa izazvali ih, i da nas očas posla nema. Mislim da čovečanstvo i suviše sebi daje na važnosti u odnosu na planetu. Može da nas ima, a i da nas nema, a da tome ništa doprineli u stvari nismo.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: