промена идеја!

Događaj

Da bismo jedan Događaj mogli da posmatramo i kvalifikujemo, moramo da  imamo dovoljno pouzdanih  informacija o tom Događaju ali i uspostavljen jasan kategorijalni sistem vrednosti koji nam jednako kao i informacije predstavljaju okvir iz kog izlaze sudovi i kvalifikacije da li je i zašto je nešto dobro ili loše po nas kao individue ili po društvo u celini.

Što više informacija o određenom Događaju imamo, paradoksalno, jači je i šum na toj slici koja treba da nam posluži za kreiranje vrednosnih sudova i stavova. Količina i slojevitost  informacija koja prati Događaj nam otežavaju da se probijemo kroz mnogobrojne  slojeve katkad očigledne katkad suptilne manipulacije koja prati sve učesnike događaja tj. suprotstavljene strane, pa čak i tampon zonu koja ih razdvaja. Ako se oslonimo samo na informacije, verovatno da od drveća nećemo videti šumu.

Sticaj nesrećnih  okolonsti je proizveo Događaj koji za rezultat ima još oštriju  polarizaciju  javnosti. Da stvari budu još teže, javnost se ne polarizuje samo na jednom Pitanju, ispostavlja se da je otvaranjem Pandorine kutije došlo do umnožavanja Gorućih Pitanja. Ako nagađate da sam mišljenja da svega ovoga ne bi bilo da je Pera s Pandorom uradio ovo ili ono, žurite sa zaključivanjem.

Ne tvrdim da imam više informacija ili da su te informacije pouzdanije ili kvalitietnije od onih kojim raspolaže prosečno informisan građanin ove zemlje. To nije slučaj, a ova mera mi je jako važna za posmatranje Događaja jednako koliko je važan i taj, u svemu prosečan građanin ove zemlje.  Koliko god da to u ovom trenutku deluje neverovatno, ali upravo sud tog Prosečnog, jeste  od suštinske važnosti. Ako ste pomislili da imam ambiciju da utičem na Prosečnog, nisam toliko ambiciozan, a vi ponovo žurite sa zaključivanjem.

Iste  informacije do kojih smo Prosečni i ja došli i koje koristimo   kao polaznu tačku u daljem rasuđivanju nas dovode do potpuno različitih zaključaka i gotovo nepomirljivih  pozicija.  Dogovaramo se da sve informacije uzmemo u obzir, nijednu nismo odbacili ali smo ih sve zajedno  stavili u zagradu.

Sada nam još preostaje da sa terena činjenica pređemo na teren vrednosnih stavova da probamo da ispitamo šta je to nama kao individuama  najvažnije i dedukcijom dođemo do nekog rezultata. U istoj smo šumi i umesto da tražimo različite staze, tražimo sad najveće drvo na koje ćemo se popeti da još jednom bolje osmotrimo čitavu stvar. Umesto  nekakvog kompromisa Prosečni i ja smo došli do nekih elementarnih  pitanja koja  su nam bila od velike pomoći :

1. Da li je neka od strana pribegla nasilju  u promociji svojih stavova?

Da     ili       Ne

2. Da li prihvatanjem drugačijih odustajemo od onog što smo?

Ne     ili        Da

3. Da li poštovanjem tuđih prava štitimo i svoja prava?

Da      ili       Ne

4. Da li kršeći tuđa prava ugrožavamo i svoja prava?

Da     ili        Ne

5. Da li smo za jednaka prava?

Da     ili      Ne

Ostalo su izgovori.

Single Post Navigation

5 thoughts on “Događaj

 1. vrabac on said:

  Da li su pristalice Slobodana Miloševića 24.12.1996. godine (kontramiting) imale ustavom garantovano pravo na okupljanje.

  Da ili Ne

  Da li su ih pristalice opozicije prve napale, prve primenile nasilje, kamenovale autobuse…

  Da ili Ne

  Da li su pristalice opozicije pre toga zloupotrebljavale svoje pravo na slobodno okupljanje blokirajući grad danima suprotno važećem zakonu koji reguliše ta prava (koji uzgred nije bio ništa represivniji nego u većini evropskih država)

  Da ili Ne

  Sve ostalo su izgovori

 2. vrabac on said:

  Ja mislim da je moj gornji komentar čista manipulacija. A opet, odgovor na sva pitanja je Da.

  • Umesto odgovora mogu jedino da ti ponudim izgovor 🙂

   Znaš i sam da su moji izleti u političku sferu sporadični i gotovo nevoljni kao i ovaj poslednji. Umesto da odem na pecanje i batalim blogovanje kad već vidim da se situacija pregrejala ,sam ipak popustio pred potrebom da ako ništa drugo pokušam da racionalizujem i amortizujem tu lošu društvenu atmosferu koja je zavladala povodom Događaja. Pretpostavljam da si pročitao komentar prozeneuroze kod Nebojše, iskreno, delim njenu zabrinutost stepenom društvene polarizacije koja je i mene podstakla na određenu reakciju.

   Namera mi je bila da podsetim na najvažnije a to su elementarna načela života u demokratiji oko kojih prosto moramo da imamo saglasnost i to u obliku najšire platforme. Otuda su opcije zaista da ili ne jer za interpretacije u odgovoru nema mesta, a ne zarad isključivosti. Vrlo dobro si pokazao u komentaru kako se onda sve može dovesti u pitanje ako se stvari posmatraju izvan mukom (da i nasiljem) uspostavljenog demokratskog okvira.

   Potpuno je legitimno da imamo različite stavove i poglede, ali rušiti model koji nam omogućava da se međusobno podnosimo to je već vrlo opasno.

   Hvala na komentaru.

   • Ali kako Ti, promeno_ideja, da odeš na pecanje kad Dogadjaj smenjuje Dogadjaj? Primitivizam, vandalizam, srbizam ovekovečen prangijom i tetovažama svetaca, bes lajavih pasa koji za ljudska prava nisu ni čuli, koji prete silom i ludilom i nameću strah, večeras se proširio i na nekada nam komšijsku Italiju.
    Jasno mi je da je sve unapred smišljeno i organizovano, jasno mi je da je fudbalska mafija umešala prste, jasno mi je da se kao i u nedelju scenario desio po planu, i da nije teško u Srbiji sakupiti rulju žednu rušenja i demoliranja svega demokratskog, ljudskog, sve mi je jasno – samo ne razumem koji je konačni cilj?

 3. O nečijim ciljevima ništa ne znam, ali mi dve aktuelne zablude bodu oči.
  Prva je: Nije sad momenat za insistiranje na elementarnim ljudskim pravima ( uvek je momenat).

  Druga je: Proći će ova stihija sama od sebe (neće proći).

  Voleo bih da sam u krivu.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: