промена идеја!

Novi život plave ruže

Plava ruža u literaturi i umetnosti simboliše nedostižnu  ili neostvarenu   ljubav,  ali i relikviju  koja donosi sreću i blagostanje  onima  koji za njom tragaju.  Ona  ne postoji u prirodi jer genetska raznolikost ne dopušta ovu varijaciju zbog nedostatka specifičnog  gena koji je zadužen za proizvodnju plave boje. Ono što ne dopušta priroda, dopušta ljudska  mašta i  sposobnost zamišljanja izvan granica mogućeg. U ovim sferama plava ruža dobro uspeva, kroz  različite  kulture i epohe , kao mistična pratilja  čovečanstva na putu dostizanja nedostižnog i ostvarenja  nemogućeg. Iako ne postoji ona je  deo  kulturne baštine starog sveta.  Tako je bar bilo nekad, odnedavno plava ruža je zahvaljujući  bioinženjeringu  uspešno presađena iz imaginacije u komercijalnu realnost.  Vekovno traganje za svetim gralom baštovana je ovom tehnološkom romansom  okončano, traže se  nove granice.

Opšti progres  i prosperitet  granicu mogućeg čine sve elastičnijom i probojnijom, iz dana u dan nemoguće se pretvara  u moguće, moguće  u obično, obično u  nezanimljivo.  Dok biljni i životinjski svet intenzivno  nestaje , planeta se  nastanjuje novim sintetičkim i genetski modifikovanim vrstama  stvarajući jednu drugačiju  prirodu,  po  strogoj  meri i želji. Nakon prve sintetičke ćelije Sintije, svetlost dana je ugledao i genetski modifikovan antimalarični  komarac superioran u odnosu na obične  krvopije, a uskoro  na ljudsku trpezu stiže prvi genetski modifikovan losos koji dostiže dvostruku veličinu  nesavršenog prirodnog pretka.

Teško je povući jasnu granicu i odrediti momenat u kom se  jedan  te isti trend,  progres,  pretvara u sopstvenu suprotnost  tj. u  konačni rat.  Možda Kipling ima neke odgovore.

Blue roses

Roses red and roses white
Plucked I for my love’s delight.
She would none of all my posies–
Bade me gather her blue roses.

Half the world I wandered through,
Seeking where such flowers grew;
Half the world unto my quest
Answered me with laugh and jest.

Home I came at wintertide,
But my silly love had died,
Seeking with her latest breath
Roses from the arms of Death.

It may be beyond the grave
She shall find what she would have.
Mine was but an idle quest–
Roses white and red are best.

Rudyard Kipling

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Novi život plave ruže

  1. Za par decenija naši potomci neće više ni znati šta je original,a šta original falsifikata, niti će težiti čemu. A i zašto bi kada se u poslednje vreme sve dobija na tanjiru.

  2. Čuj, a plave ruže sa šljokicama 🙂

    Iskreno, svaki raritet teži da bude sintetisan, umnožen, kopiran…odatle i veštački dijamanti, i svarovski i trte mrte. Ništa novo. To što su opleli po „molekulima“ da bi se dobio raritet, pa „nauka“ mora negde da se primeni. Za zaradu, dabome.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: