промена идеја!

Mreža

Odlomak iz   Deklaracije nezavisnosti Sajber-prostora (original/prevod)

Vaše sve izlišnije informatičke industrije se žele ovekovečiti predlaganjem zakona, u Americi i drugde, koji tvrde da poseduju sam govor u celom svetu. Ovi zakoni proglašavaju ideje još jednim industrijskim proizvodom, ništa naprednijim od sirovog gvožđa. U našem svetu, sve šta ljudski um stvori može se beskonačno i bez troškova reprodukovati i distribuirati. Globalnom transportu misli više nisu potrebne vaše fabrike da bi se ostvarivao.

Ove narastajuće neprijateljske i kolonijalne mere stavljaju nas u isti položaj sa nekadašnjim zaljubljenicima u slobodu i samoodređenje koji su morali odbaciti autoritet dalekih, neobaveštenih snaga. Moramo proglasiti sopstvenu virtuelnost  imunom na vaš suverenitet, čak iako se i dalje pokoravamo vašoj vlasti nad našim telima. Raširićemo sebe po celoj planeti tako da niko ne može utamničiti naše misli.

Stvorićemo civilizaciju Uma u Sajber-prostoru. Nek bude humanija i poštenija od sveta kog su vaše vlade prethodno stvorile.

Davos, Švajcarska

8.02.1996

Tako je govorio  John Perry Barlow, jedan od prvosveštenika i proroka virtuelne revolucije u manifestu koji je najavio raskid sa starom civilizacijom  . Pleme sajber-libertarijanaca je stasalo  preko noći, povezalo se  i upalilo baklje diljem zemaljskog šara . Konačno se pojavilo Nešto , po definiciji slobodno, izvan kontrole, regulacije  i domašaja establišmenta. Mreža je iz dana u dan usisavala sve odreda, populišući svoje bezgranične prostore radoznalim dušama.

Promene su zaista počele da se dešavaju, nova kultura je  nadrastala stare kulturne obrasce, postavljala nove norme i običaje na sopstvenoj  „teritoriji“. I više od toga, vrednosti novog sveta su se primale i u tvrdom tlu realnosti.  Vernici i sledbenici nove ideologije su vešto pronalazili načine  da  prošvercuju „pelcer“ novog društva preko tampon zone između Utopije i Distopije.  Nije bilo potrebno ni boriti se protiv velikog sistema, dovoljno je bilo učiniti ga suvišnim.  Nije bilo barikada koje  su mogle da zaustave jednom pokrenutu, stihijsku, samoupravljujuću silu Nove paradigme.

Sada kada je konačno stasao  prvi  narašataj  kome  Sajber-prostor više nije  novi svet, već jedina  postojbina, vreme je da predamo svoje baklje.  Umesto istraživača,  mi ćemo postati korisnici, umesto revolucionara komformisti, zatečeni na Novoj teritoriji koja se polako pretvara u Pandemonijum sa pretesnim odajama u kom smo ništa manje  izgubljeni ,  izolovani , sajber-balkanizovani i zaboravljeni.

Prvorođeni naravno, od svega ovoga ni reči neće  razumeti ,  rasute pažnje, prikovani za ekran, dušom na Mreži .


Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Mreža

  1. Iako se po godinama ne racunam u „Digital Natives“, mislim da nije vreme da im predamo baklje… Zapalice nesto, kako im je rasuta paznja! 🙂

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: