промена идеја!

Enigma kapitalizma

Svet se ne menja samo promenom ideja jer i svi drugi momenti moraju da se promene, ali je nemoguće promeniti ga bez promene ideja.                               David Harvey

Dve godine od izbijanja finansijske krize  i serije događaja koji je prate ostaju bez valjanog akademskog odgovora, pa kriza  još  uvek nosi  karakter elementarne nepogode, stihije,  mistifikovanog fenomena koji je protresao iz temelja svetsku ekonomiju.  Pre godinu dana sam pisao o sistemskoj mani   svetskih finansija poznatijoj  kao  Minski moment koji je u mnoštvu različitih teorija i objašnjenja uzroka i dinamike krize ponudio prihvatljive odgovore . Da li je javnost spremna da prihvati odgovore koji joj se ne dopadaju? Poslovično nije, javnost je sklonija da prihvati optimistička obećanja političara. U nedostatku ozbiljne analize,  poseže se za  kulturološkim i antropološkim tumačenjima  (anglosaksonske vrednosti, grčke karakterne mane, PIGS zemlje itd) ali se krivac pronalazi i u ljudskoj pohlepi, životinjskom instinktu preduzetnika, nesavršenosti finansijskih institucija.

U međuvremenu će se iz krize izaći ili će se na krizu zaboraviti, bauk sistemske nestabilnosti će se nekako odložiti  i  nagurati pod tepih.  Izvor problema  će ostati  bez adekavatnog rešenja, odložen poput satnog mehanizma.

U Engleskoj se, ovim povodom  desilo nešto vrlo simpatično, kraljica je tokom posete LSE (The London School of Economics and Political Science) postavila direktno pitanje mudrim glavama:  „Kako to da niste ovo predvideli ?“. Obzirom da Njeno veličanstvo ne sme da ostane bez valjanog odgovora, uvaženi akademici su se dobro pomučili da sastave jedno opširno pismo u kojem su obrazložili kako su svi svoj posao radili  kako treba ali su prevideli  nešto krupno, fundamentalnu grešku ( unutrašnju kontradiktornost akumulacije kapitala) . Sledi zdravorazumsko  pitanje, kako je to moguće?  Kako je moguće predvideti nešto tako krupno? Zar to ne povlači pitanje poverenja u kompletno društveno uređenje ? Očigledno je bilo lakše zamajavati javnost nego Njeno veličanstvo.

Postalo je lukrativno tumačiti krizu, i postoji mnoštvo autora i bestselera koji su na ovoj temi stekli pažnju javnosti. Jedna od poslednjih knjiga koja se pojavila i privukla pažnju  je  „Enigma of Capitalism“ profesora David Harvey-a. Autor je profesor antropologije na univerzitetu u New York-u, i jedan od vodećih socijalnih teoretičara, zaslužan za reafirmaciju marksističke metodologije u kritici globalnog kapitalizma, posebno neoliberalizma.  Ova knjiga krizu analizira iz jedinstvene, marksističke perspektive, što je izdvaja od ostalih . Teško da će se ovaj naslov  uskoro pojaviti na srpskom ali ako pažljivo odslušamo briljantno predavanje održano na LSE, u aprilu ove godine, ili makar samo delić propraćen genijalnom animacijom RSA, videćemo da ta enigma zapravo nije nerešiva ali tek nakon što sebi postavimo sledeće pitanje:

Nije li vreme da prevaziđemo kapitalizam i krenemo u susret novom društvenom uređenju koje će nam omogućiti da živimo u odgovornijem, ravnopravnijem i humanijem društvenom sistemu?

Advertisements

Single Post Navigation

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: