промена идеја!

Velike vode

U „Sto godina samoće“ kiša je padala tokom čitavog poglavlja čak četiri godine bez prestanka , dosadno je bilo i čitati  koliko dugo je padala. Ipak, nije padala bez razloga .  Za fikciju je dovoljan i povremeni pogled kroz prozor.  Ona prelepa  krošnja koja je pravila tako prijatnu hladovinu, ovih dana umesto kiseonika  otpušta neku nezdravu tamu . Imam utisak da se to drvo  pod golim okom razrasta i grana u beskonačno poput Mandelbrotovog skupa. Ili prečesto osluškujem  vesti o vodostaju Dunava i Save i  poplavama širom sveta.

U Kini broje žrtve (175) srušene domove (178,000) i poplavljene hektare (800,000) dok prognoze  najavljuju nove kiše.  U Brazilu nastradalih 224, nestalih 1500  i 100,000 bez krova nad glavom.  Nove žrtve u Poljskoj, Češkoj i na jugu Francuske. Centralnom Evropom se širi novi talas poplava .

Izgubljeni u poplavama spas traže i ljudi i životinje. Stotine uplašenih životinja  iz Kopačkog rita u pokušaju da se domogne obale  je preplivalo Dunav kod Apatina.  U zajedničkom zbegu, lisice, jazavci, divlje svinje, košute i jeleni. Lokalno stanovištvo je spremno dočekalo izbeglice iz poslednje oaze na obali. Kažu da su životinje bile isuviše  iscrpljene  da bi se opirale klanju. Kad priroda pokaže svoju surovu  ćud, čak  i prirodni neprijatelji se zbliže i zaborave na svoje prirodne uloge. Ovde je po sredi neprirodni neprijatelj, za njega ova  pravila na važe.

Iz tame i  vode se pod svetlost radne lampe uspuzala velika bubašvaba na svom  tajanstvenom putovanju dugom   350 miliona godina. Pod neonskim svetlom se vidi da je ovaj prastari oblik života, starosedelac zemlje zapravo  jedan lep primerak fraktalne geometrije. Uz to otporan i na čoveka  i na radijaciju. Savršen par . Dva u jedan.

Seeing

And I looked out,
and beheld a valley of corpses,
only ash and decay,
And as i looked upon the corpses, they seemed to smile.
for they had not died alone,
they had died in union,
their screams in perfect symphony,
their pain shared as brothers,
their blood mixed as family,
The dead, are no longer lonely,
the living are more lonely than ever.

Mathias S. Kristensen

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Velike vode

  1. Poslala sam danas prijateljici sms sledece sadrzine:
    Na ovaki dan je Noje sto posto odlucio da pravi barku. Video je da nema zajebavanja.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: