промена идеја!

Otvorena sezona lova

U prilog neizbežnoj fudbalskoj groznici koja se ovih dana dešava svima, čak  i onima  koji za fudbal  ne mare, ne razumeju ga  ili mu se samo čude.  Poslednjima će naredni redovi  doći kao osveženje na ovu vrućinu a možda će i  lakše prebroditi  manifestaciju kolektivnog ludila koje tek predstoji.

Lovački nagon ima… daleko poreklo u nastanku vrste. Lovački i borbeni nagon pokazuju se u mnogim prilikama… Upravo zato što je ljudska krvožednost tako primitivni delić nas, teško ju je iskoreniti, posebno tamo gde su borba ili lov, deo zabave.

William James Psihologija (1890.)

Ne možemo sebi pomoći. Nedeljom popodne i ponedeljkom uveče napuštamo sve kako bismo gledali male pokretne slike dvadesetdvojice muškaraca-kako se sudaraju, padaju, podižu i udaraju zaobljeni predmet napravljen od životinjske kože. Vrlo često i igrači i posmatrači bivaju ushićeni ili pate zbog toka igre.  Širom SAD ljudi ( gotovo isključivo muškarci) prikovani za ekran zajednički navijaju ili mrmljaju. Kad se to tako opiše, zvuči vrlo glupo. Ali kad se uživite u zbivanja, teško im je odoleti, a moram reći da to govorim iz iskustva.

Sportisti trče, skaču , udaraju,  uklizavaju, bacaju, brane- a vrlo je uzbudljivo gledati ljude vešte u tome.  U rvanju padaju na tlo. Svi su fokusirani na hvatanje ili udaranje brzog  braon ili belog predmeta. U nekim igrama  predmet pokušavaju uterati prema „golu“, dok u drugim beže i pokušavaju se vratiti „ kući“.  Timski rad je osnova gotovo svega, a mi se divimo kako pojedini delovi skladno pristaju u pobedničku celinu.

Ali  to nisu veštine kojima većina zarađuje za život. Šta nas  nagoni da gledamo ljude kako trče i udaraju? Zašto ta potreba nadilazi kulture ? ( Stari Egipćani, Persijanci, Grci, Rimljani, Maje i  Asteci, takođe su se igrali loptom.  Polo je tibetanski izum.)

Ima sportista koji godišnje zarađuju 50 puta više od američkog predsednika, a neki od njih nakon sportske karijere postaju uvaženi političari.  Oni su nacionalni junaci. Ali zašto?  Ima nečeg što nadilazi političke, društvene i državne razlike.  U igri je nešto iskonsko.

Većina popularnih sportova povezana je s narodom ili gradom i oni sa sobom nose elemente patriotizma i građanskog ponosa. Naši momci predstavljaju nas, mesto gde živimo, naše ljude- sukobljene s nekim drugim momcima iz nekog drugog mesta, možda i neprijateljski  raspoloženim ljudima, ( istina, većina naših igrača zapravo i nije odavde.  Oni su plaćenici i čiste savesti za odgovarajuću naknadu često napuštaju neki grad: Pitsburški Gusar se pretvara u Kalifornijskog Anđela,  Otac iz San Dijega napreduje u Kardinala iz St. Luisa, Ratnik iz Zlatne države postaje Kralj iz Sakaramenta.  Događa se i da ceo tim pređe u drugi grad…

Afganistanska plemena igrala su polo odrubljenim glavama protivnika. A pre 600 godina, tu gde se danas nalazi Meksiko Siti, nalazio se teren na kome su raskošno odeveni plemići gledali sukob fudbalskih timova u odorama.  Kapitenu poražene ekipe odrubili bi glavu, a na policama  su bile izložene lobanje prethodnih gubitnika- možda i bolji motiv za igru od pobede za otadžbinu…

Oružje prvih ratova bio je lovački pribor. Timski sportovi nisu samo stilizovani prikazi drevnih ratova. Oni takođe utažuju gotovo zaboravljenu  glad za lovom. Kako je naša sklonost sportovima toliko duboka  i široko rasprostranjena , sigurno je ugrađena u naš sistem- ne u naše mozgove, već u gene. Deset hiljada godina nakon otrića poljoprivrede  prekratko je vreme za nestajanje takvih sklonosti.  Želimo li ih shvatiti , moramo se vratiti mnogo dalje u prošlost.

Carl Sagan,  Koliko sunaca koliko svjetova Poglavlje 3 Lov ponedeljkom navečer

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Otvorena sezona lova

  1. Hu, kakav pasaz! 🙂

  2. Mudre opservacije.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: